Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

kancelaria adwokacka bydgoszcz prawnik usługi adwokat kancelaria
Pomoc prawnika w sprawie nękających firm windykacyjnych
Kwiecień 25, 2017
dj bydgoszcz dj na wesele dj na imprezy w bydgoszczy
Doświadczony wodzirej na wesele bezalkoholowe
Kwiecień 29, 2017
zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

zakręcarki zalkin maszyny zakręcające zakręcarki butelek

Zakręcarki do mleka, świeżych soków i wody mineralnej

W przemyśle konsumpcyjnym szczególnie ważne jest ścisłe zakręcanie opakowań. Przede wszystkim – towar krótko mówiąc nie cieknie ze słoika, m. in. w trakcie transportu. Po drugie – dużo dłużej utrwala naturalny smak, co dla Odbiorców jest naprawdę najistotniejsze, gdy „przeszukują” regały z bogactwem towarów (często kilkunastu innych marek). A po trzecie – możemy go bez wątpienia wydzielać w taki sposób, aby nie było go ani za dużo ani za mało. Innymi słowy zakręcarki, ponieważ w taki sposób określa się maszyny zakręcające, przykładowo słoiki oraz butelki, koniecznie muszą realizować ogromnie wiele różnych zaleceń, ażeby były zaakceptowane do produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie towarów szczególnie drażliwych, przykładowo twarogu i zbudowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest profesjonalne zamykanie opakowań z jednodniowymi nektarami, wyrobami mlecznymi i wodą mineralną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zamykające produkty w różnych opakowaniach, to możemy wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w tymże przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę karuzelową, liniową, jednogłowicową lub wieżę zamykającą. Tego typu zamykarki zdają egzamin nie tylko w przemyśle żywnościowym, ale też przemyśle drogeryjnym, alkoholowym oraz farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zamykarki jest dokładnie zaadaptowana na potrzeby klasycznych nakrywek weków. Na początku maszyna redukuje naddatek powietrza, natomiast następnie zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do owalnych puszek – świetnie sprawdzają się przy skręcaniu opływowych konserw, jakie zostały zrobione, przykładowo z aluminium.

W przypadku kiedy planujemy dopasować właściwą głowicę, wówczas powinniśmy mieć na względzie zwłaszcza surowiec, z jakiego przygotowane jest opakowanie. Dzięki temu artykuł będzie w dokładnej ilości umieszczony w plastikowej butelce albo metalowym pojemniku. Zakręcarki bezobsługowe mają bardzo mocną budowę, która daje pracownikom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają awariom, jeżeli są należycie używane oraz konserwowane. Zakrętarki to maszyny, których konstrukcja ciągle się zmienia, gdyż na okrągło tworzone są bardziej oryginalne pojemniki o profilach innych niż uprzednie.

Selekcja zakręcarek z uwagi na wariant

Krótko mówiąc zakręcarki można poklasyfikować na te z jedną głowicą, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zamykarki frontowe i maszyny dopasowane opakowań o małych i średnich pojemnościach. Zakręcarki z jedną głowicą możemy tymczasem rozbić na zmechanizowane (same przyjmują pokrywkę) i w połowie zautomatyzowane (wieczko trzeba nałożyć ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo obracające się wokół własnej osi, posiadają od 3 do 24 głowic i są w stanie pracować na liniach przemysłowych o bardzo dużej efektywności, z pojemnikami niezmiernie wrażliwymi i wówczas, kiedy w butelce lub puszce artykuł styka się z krańcami pojemnika. Ostatni typ jest poświęcony właściwie dla przemysłu farmakologicznego i chemicznego (na potrzeby zakręcania nawet szczególnie małych dawek artykułu). W przypadku zakręcarek prostoliniowych zakręcanie dochodzi do skutku nierównomiernie – kilka lub kilkanaście głowic łącznie zakręca pojemniki z towarem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody niegazowanej w szklanych butelkach i napojów z dużą ilością alkoholu. Zdecydowanie zakręcarki są ogromnie istotnym segmentem na linii produkcyjnej, mimo iż zwyczajnie wymagają de facto żadnego dozoru. Dzięki zakręcarkom dobrej klasy zauważalnie polepsza się skuteczność produkcji. Zakręcarki mamy możliwość założyć „od podstaw” (biorąc pod uwagę, np. towar do jakiego ma być dobrana i liczebność zamykanych opakowań w ciągu godziny).

Dodatkowe maszyny wykorzystywane w przebiegu masowego wytwarzania towarów

Do kolejnych urządzeń, dzięki którym budowane są całościowe linie wytwórcze, można zaklasyfikować: maszyny do nakładania etykiet, nalewarki, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, hand roboty i kartoniarki. Wszystkie wyszczególnione maszyny możemy zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, przykładowo w aplikatory koloratek. Orientacyjny tok masowej produkcji kształtuje się w przybliżeniu w taki sposób: poddane wcześniej sterylizacji opakowania wpadają na linię fabryczną, są liczone i stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny do rozlewania produktu napełniają postawione pojemniki artykułem, a zamykarki okrywają szyjki dobranymi przykrywkami. W krótkim czasie dokładnie zamknięte towary trafiają, m. in. do kartoniarek. W każdej gałęzi tok masowego generowania produktów będzie rysował się troszkę inaczej, gdyż jest on uzależniony od wariantu towaru. Z tego względu do kremów do twarzy są dedykowane inne modele urządzeń, natomiast do szampana i kolejnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię ten temat, wejdź w link z boku – Kapslownice – a pewnie wynajdziesz to, czego obecnie poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.