Piwo własnej produkcji – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – z czego budować
Sierpień 29, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jaki system wybrać
Sierpień 30, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i uwielbianych z trunków. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że czasami ciężko jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego produkcji, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są bez wątpienia browary koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niższej randze oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, staranniej warzonym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przygotowania jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono produkowane samodzielnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Dziś branża minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter trunku duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Komentarze są wyłączone.