Jak rozpoznać pizzę, która jest doskonała

Montaż klimatyzacji w Toruniu
29 stycznia, 2021
Stomatolog dziecięcy Toruń
1 lutego, 2021

Ciężko chyba przedstawić osobę, jaka nie lubi pizzy. Bogactwo smaków składników i dodatków gwarantuje, że prawie każdy może znaleźć coś dla siebie. Każdy człowiek ma swoje preferencje, ze względu na to trudno się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Różnice w smaku da się niestety poczuć nawet gdy bierzemy takie same dodatki. Każda pizzeria kieruje się własnymi przepisami, tradycją czy metodą wypiekania. Dlatego też to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innym miejscu, uzyskamy ten sam smak. Po czym poznać, że pizza jest smaczna? O tym decyduje kilka czynników w trakcie przygotowania.

Najlepsze ciasto na pizzę – jak je uzyskać?

Najlepsze ciasto na pizzę to podstawa smaku. Uzyskanie najlepszej masy jest jednak sporym wzywaniem, które stoi przed osobą, która chciałaby zjeść dobrą pizzę. Niezależnie od tego, czy wolimy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Pomimo tego, nie powinna łamać się po wypieczeniu. Tym, co decyduje o tym, że ciasto na pizzę jest dobre są trzy składniki. W głównej mierze powinno się zwrócić uwagę na mąkę. Porządnej klasy mąka, a więc o typie jak najniższej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. typ 650), tym mniejsza jakość produktu. Najlepsze pizzernie stosują mąkę włoską o typie równym 00.

Kluczowym komponentem jest również odpowiedni drożdżowy zaczyn. Konieczne jest w tym przypadku użycie świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, więc, jeżeli marzymy o najlepszym cieście, powinno się wybierać świeże składniki. Co więcej, drożdżowy zaczyn potrzebuje dorzucenia odrobiny cukru i soli. Biorąc pod uwagę to, czy zależy nam na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, powinno się dopasować proporcje soli i cukru. Chrupkie ciasto powstaje na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – kiedy do ciasta dodamy nieco więcej cukru, niż soli. Przyrządzony drożdżowy zaczyn musi trochę „poodpoczywać”, żeby urosnąć, przez co to całkiem potrzebny etap, o jakim nie należy zapominać.

Aby sprawić, żeby pizza okazała się smakowita, powinno się dołączyć do ciasta jeszcze jeden sekretny składnik. Jest nim najlepiej jak najwyższej klasy oliwa. Ilość oliwy wskazuje przepis, jednak pewne jest, że oliwa poprawia smak i dodaje wilgoci i chrupkości. Czy dodanie tych elementów spowoduje, że pizza będzie dobra? Tak! Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, żeby prawidłowo wyrobić ciasto. Przeważnie po wyrobieniu powinno być gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno wrócić do swojej formy. Jeśli tak się nie dzieje, trzeba odłożyć je na trochę i pozwolić wciąż drożdżom pracować.

Jak uzyskać najlepszy smak pizzy?

W tym zakresie każdy musi skupić się na swoich ulubionych produktach. Jak wiadomo każdy lubi inne składniki, jednak bez względu na to, które składniki i dodatki wybieramy, każdy z nich powinien być dobrej jakości. Najświeższe składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Dlatego dobierając pizzerię lub tworząc pizzę samodzielnie w domu, powinno się to sprawdzić. Tak samo ważna jest ilość dodatków. Choć wielu ludzi chce oddziaływać na swoje kubki smakowe i dodawać jak najwięcej ulubionych składników, najlepsza pizza ma nie więcej niż 4 składniki. Mała ilość składników ma znaczenie pod względem wagi i nadal zapewnia mnóstwo możliwości dla walorów smakowych. Im większa liczba składników, tym bardziej ciasto będzie przygniecione, a więc może się spłaszczyć i utracić sprężystość i okaże się już nie tak wspaniałe.

Wielki wpływ na doskonały smak pizzy ma również sam sos. Dobry sos do pizzy robi się z passaty pomidorowej. Dlaczego? Pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Jeśli tak się stanie, przesadnie mokre ciasto słabo urośnie, źle się wypiecze, a oprócz tego nie będzie kruche. Z sosem lepiej nie przesadzać i nie dodawać go zbyt dużo. Dobrze go zrobić ciut wcześniej, żeby nabrał głębokiego smaku i aromatu.

Sekret wypiekania doskonałej pizzy

Co powoduje, że pizza ma dobry smak i aromat? Oczywiście metoda jej wypiekania. W najlepszych pizzeriach stosowane są w tym celu piece kamienne lub takie opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tych pieców sprawia, że pizza wypieka się w parę minut, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a składniki oddają swój doskonały smak, nie robiąc się przy tym gumowe czy spalone.

To powoduje, że im większa temperatura podczas wypiekania pizzy, tym lepiej. Oczywiście ciężko sobie wyobrazić posiadanie pieca kamiennego w domu, dlatego tak zazwyczaj wybieramy się na pizzę do wybranej pizzerii lub wybieramy zamówienie pizzy z dostawą do domu. Co zrobić jeżeli chcemy przyrządzić doskonałą pizzę domowym sposobem? Możliwości piekarnika mogą nie być wystarczające, z uwagi na to można kupić specjalne kamienie do pizzy. Należy go ogrzać w piekarniku i za jego pomocą upiec swoją doskonałą domową pizzę.

Pewnie samodzielnie nie otrzymamy rezultatu z pizzerii, jednak będzie on bardzo podobny i pizza będzie miała dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień pobiera wilgoć ciasta, a więc skraca jej czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest sprężyste i kruche, a nasze składniki nie tracą na wartości i zapewniają dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.