Po czym poznać, że pizza jest idealna

Montaż klimatyzacji w Toruniu
29 stycznia, 2021
Stomatolog dziecięcy Toruń
1 lutego, 2021

Niełatwo chyba pokazać kogoś, kto nie zamawia pizzy. Rozmaitość dodatków i smaków powoduje, że prawie każdy wybierze coś w swoim guście. Każdy ma indywidualne upodobania, z uwagi na to trudno się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Dysproporcja w smaku da się też znaleźć nawet jeżeli dobieramy identyczne dodatki. Każda pizzeria działa w zgodzie swoimi przepisami, tradycją czy sposobem pieczenia. Z uwagi na to to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, uzyskamy ten sam smak. Co sprawia, że pizza jest idealna? O tym decyduje parę czynników w trakcie przyrządzania.

Idealne ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Idealne ciasto na pizzę to fundament smaku. Osiągnięcie najlepszej masy jest jednak sporym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto chciałaby zjeść doskonałą pizzę. Niezależnie od tego, czy wybieramy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Oprócz tego, nie powinna łamać się po upieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest idealne są trzy składniki. W głównej mierze trzeba zaopatrzyć w dobrą mąkę. Dobrej jakości mąka, tj. o typie jak najniższej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. typ 650), tym gorsza jakość produktu. Najznakomitsze pizzernie wykorzystują włoską mąkę o typie równym 00.

Istotnym elementem jest też poprawny zaczyn drożdżowy. Niezbędne jest tutaj korzystanie z świeżych drożdży. Suche drożdże są mniej wartościowe, więc, jeżeli zależy nam na idealnym cieście, zawsze powinno się stosować świeże składniki. Ponadto, zaczyn drożdżowy potrzebuje dorzucenia odrobiny cukru i soli. Biorąc pod uwagę to, czy zależy nam na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, trzeba odpowiednio dostosować ilość soli i cukru. Chrupkie ciasto robi się na skutek równej proporcji soli i cukru, grubsze – kiedy do ciasta dołączymy nieco więcej cukru, niż soli. Wymieszany zaczyn drożdżowy musi nieco „poodpoczywać”, aby wyrosnąć, a więc to całkiem ważny etap, o którym nie wolno zapominać.

By sprawić, aby pizza upiekła się smakowita, trzeba dołączyć do ciasta jeszcze wyjątkowy składnik. Jest nim wysokiej jakości oliwa. Ile należy dodać oliwy wskazuje przepis, jednak pewne jest, że ten składnik nadaje smaku, wilgoci i chrupkości. Czy użycie tych elementów sprawi, że pizza będzie dobra? Tak! Trzeba też zwrócić uwagę na to, aby porządnie wyrobić ciasto. Zwykle po wyrobieniu powinno stać się gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Gdy tak nie będzie, należy poczekać oraz pozwolić wciąż pracować drożdżom.

Jak osiągnąć najlepszy smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi skupić się na swoich ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy woli inne składniki, ale niezależnie od tego, jakie składniki i dodatki wybieramy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Najświeższe składniki to gwarancja jakości i dobrego smaku. Z tego względu wybierając pizzerię albo piekąc pizzę w domu, trzeba na to zwrócić uwagę. Niemniej ważna jest ilość dodatków. Chociaż wiele osób uwielbia rozpieszczać swoje smakowe kubki oraz dopasowywać bardzo dużo wybranych składników, dobra pizza ma co najwyżej 4 składniki. Mała ilość składników ma znaczenie patrząc na wagę oraz wciąż daje wiele możliwości pod względem smaku. Im większa ilość składników, tym mocniej ciasto jest obciążone, a to sprawi, że może się zapaść oraz spłaszczyć się i nie będzie już tak doskonałe.

Wielki wpływ na wyborny smak pizzy ma także sam sos. Najlepszy sos do pizzy robi się z pomodorowej passaty. Puszkowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Jeżeli tak się stanie, przesadnie mokre ciasto nie urośnie, nie najlepiej się wypiecze, a do tego utraci kruchość. Z sosem nie należy też nie przesadzać oraz nie kłaść za wiele. Dobrze go przyrządzić trochę wcześniej, żeby nabrał mocy, dobrego smaku i aromatu.

Sposób wypiekania idealnej pizzy

Co powoduje, że pizza ma idealny smak oraz intensywny aromat? Rzecz jasna technika jej wypiekania. W wielu pizzeriach wykorzystywane są w tym celu kamienne piece albo te opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tego rodzaju pieców skutkuje tym, że pizza wypieka się w parę minut, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a same składniki wyzwalają swój pyszny smak, nie stając się przy tym spalone lub gumowe.

To oznacza, że im większa temperatura podczas wypiekania pizzy, tym korzystniej. Dość ciężko sobie wyobrazić instalowanie kamiennego pieca w domu, dlatego tak zwykle udajemy się do ulubionej pizzerii albo decydujemy się na zakup pizzy z dowozem do domu. Co zrobić jeżeli jednak chcemy przygotować najlepszą pizzę domowym sposobem? Sam piekarnik może nie starczyć, z uwagi na to można kupić specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec swoją dobrą w smaku pizzę.

Najpewniej w domu nie otrzymamy rezultatu z pizzerii, ale będzie on bardzo podobny i pizza na pewno będzie miała dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień pobiera wilgoć ciasta, a więc zmniejsza jej czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest sprężyste i kruche, a dodane składniki nie gubią wartości i gwarantują dobry smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.